ПАРК– МУЗЕЙ НА РОДОПСКАТА ЧЕШМА

МЕСЕЦ АВГУСТ – ОБЩИНА ДОСПАТ

Община Доспат – Август   се организират събития с културен и опознавателен характер, спортно- ваканционни мероприятия и традиционни празници, училища за водни спортове може да посещават целево за спортна Спортна зала Доспат и Екопарк м. „Келтепе” както и да използват други услуги способстващи развитие на туризма, предоставяне на услуги за спорт и забавление малкия комплекс към Спортната зала.

Водата е на особена почит в този край от незапомнени времена.Това показва стилът на живот като елементи на вярвания, традиция и част от фолклора. Община Доспат е кръстопът- крайна точка на Смолянска област, начална точка на Пазарджишка, Благоевградска област на времето транспорта е бил труден и до сега железница няма придвижването ставало с каруци натоварени с продукти, които доставяли на долу производство и се  връщали с продукти от които има нужда местното население. На  територията на град Доспат се хваща и извежда водата от естествените водоизточници и се изграждат чешми на главните пътища както и по протежението на туристическата инфраструктура на язовир Доспат.
Ненапразно името на град Доспат в превод означава „Приятел на пътя”, всеки гост, минувач, просто пътник може да поспре да си почине  да се наслади на невероятна природа, както и да отпие от водата на Доспат. Водата е студена през лятото и хладка през останалите сезони на годината.

Чешмите са най-разнообразни по архитектурен стил на изграждане и по брой чучури.Чешми с по един,  два, три до двадесет и четири чучура. Водата е чиста, студена много пивка. 
Една от традициите, а също така и местен занаят на хората от Доспат е правенето на Чешми. Майстори Чешмари изграждат чешмите. По повод  многобройните чешми в региона се прави Събор на Чешмарите, които съвпада с местните традиционни празници на общината. Всяка година в последната Събота и Неделя на месец Август са Събора на Чешмарите и местните традиционни празници на  Община Доспат.  Събора е на местност „Съборна” , където са построени и открити две емблематични ансамблови чешми- по този повод през 1989г. едната чешма вътре в местността „Събора” се нарича „Екофорум за мир” , а другата чешма отвън се нарича Рибарска среща  на яз. Доспат.Затова този край е известен като единствен в страната  с най- много изградени чешми. Събора протича с изчитане  и награждаване на майстори – Чешмари от Кмета на общината, народни танци, народна родопска музика, скара,  бира, гост –изпълнители, поканени да участват на  празниците с цел да веселят всички, които го посетят. Гостите са от цялата страна.
Събора тук е един от най-големите на територията на Западни Родопи.
Панорамни гледки се откриват от едноименния язовир, много пейки по крайбрежието има за отмора и почивка на всеки местен, гост, минувач, посетител.
Община Доспат гостоприемно посреща с добре дошли на всеки празник с невероятна природа и чешма в региона и околността.
Месец Август е сух и топъл. През този сезон на годината е много хубаво да си на планина и на почивка в Доспат. Приятно е както за разходка, така и за забавление в приятни занимания. Природа, въздух, пейзажи, язовир, гори и поляни, чешми всичко в едно кътче от Рая!
А за историята на изворите –традициите и занаята на Чешмарството в Доспат - едно културно предлагане ни води към  Парк –музей на Родоп ската чешма. Уникалния за България Парк – музей на родопската Чешма се намира в гр. Доспат местност „Келтепе” в непосредствено близост до Екопарк местност „Келтепе”, над Спортната зала.
Парк –музея на родопската Чешма е неповторим в съвременен архитектурен стил. Визуално изкуство, съответстващ на облика на общината и е обвързан с нейната история, която разполага с над 250 родопски чешми. Символизира традиционно изкуство, да се изграждат чешми- запознава в детайли с литература автентичен местен занаят. От специална панорамна обособена пътека могат да се наблюдават макети на родопските доспатски чешми, тук могат да се видят чешми с по един, два, три до двадесет и четири чучура, както автентични така и съвременни вече доспатски чешми. Разположението на Парк – музея на Родопската чешма е в естествена природна среда, както са чешмите на община Доспат изградени от местните майстори чешмари изведени и направени  някои от тях на пътя-главен или черен, други са  в гората. Община Доспат  посреща с чешмата, водата, язовира, пъстървата,  природата и въздуха, хората, кухнята – българска, родопската, рибната.
  Парк –музея на Родопската чешма създава образователна, културна, маршрутно-познавателна възможност за всеки гост, посетител да види отблизо ценен местен занаят, които разкрива, че водата е на особена почит в Община Доспат.

Туристическия проект е финансиран по мярка 313. Туристическата атракция Парк –музей на родопската Чешма е удобен и привлекателен за посещение, достъпен, културно-познавателен туристически проект, които носи културата, бита, занаята, традициите на гостоприемния Доспат.
Водата чешмата, площадката за отдих  запазването и съхранението на чистотата в естествения й вид и задоволяване на естествената нужда на всеки посетител- да  поспре да си почине, да се наслади на чист въздух, красиви чешми и да    утоли  жаждата, както и да се наслади на панорамни гледки, това е  от извора на община Доспат и  хората  – Парк –музей на родопска чешма.   


Няма коментари:

Публикуване на коментар